Skip to main content

Waarom handen zo waardevol zijn bij plastische chirurgie.

By september 22, 2023december 22nd, 2023Actueel

Je handen kunnen veel over ons als persoon vertellen en het beroep dat je uitoefent.  Nathalie Roche, chirurg bij CosMed, vertelt hierover in een artikel dat verscheen in Het Nieuwsblad.

“Vind ik mijn handen mooi? Dat is een lastige. Ik vind ze niet heel mooi, maar ik weet wel dat ik er heel mooie dingen mee kan doen. Dat is het belangrijkste. Als chirurg moet je je handen vaak wassen, met allerlei zeep, en dat is slecht voor mijn toch al zo droge huid. Dan kunnen mijn handen er vreselijk uitzien, met allerlei wondjes en kloofjes.”

Gespecialiseerd in schisis

“Al op mijn tiende wist ik dat ik arts wilde worden. Ik vond het menselijk lichaam enorm boeiend. Tijdens mijn studie geneeskunde besefte ik al snel dat ik chirurg wilde worden. En dat ik iets met plastische chirurgie wilde doen. Het is me daarbij nooit om het aspect schoonheid gegaan, om het puur esthetische. Ik vond het vooral fascinerend dat ik iets wat kapot was, weer heel kon maken. Je herstelt de anatomie zoals die moet zijn. Zeker bij datgene waar ik me in gespecialiseerd heb: kinderen met aangeboren afwijkingen, zoals schisis, met gespleten lip en verhemelte.”

 Chirurgie komt uit je hoofd

“Nee, mijn handen hebben mij nog nooit in de steek gelaten. Het is eerder je hoofd dat je dan in de steek laat. Wat je moet doen, komt uit je hoofd. Mijn handen voeren uit wat ik in mijn hoofd bedenk of voor me zie. Ik vind het wel jammer dat ik extreem rechtshandig ben. Ik kan bijna niks met mijn linkerhand. Ik ken een vrouwelijke hartchirurg in het Gentse UZ die tweehandig is. Daar kan ik wel eens jaloers op zijn.”

“Opereren ze anders, die vrouwelijke handen? Volgens recent onderzoek lijkt dat zo te zijn. Het brein stuurt de handen aan, en het brein bij vrouwen is anders dan bij mannen, dus dat lijkt me logisch. Vrouwen nemen in het algemeen ook minder risico. Zijn zorgvuldiger. Denken meer na en vertonen minder cowboygedrag.”

Chirurgen handen doen iets goeds

“Het klinkt misschien zweverig, maar ik vind dat ik een bepaalde gave heb, als chirurg, en dat zo veel mogelijk mensen daarvan moeten kunnen profiteren. Daarom trek ik elk jaar naar een land waar men geen toegang tot goede zorg heeft, en waar er veel schisis voorkomt, om er te opereren. In november reis ik weer naar Guatemala, in samenwerking met de Nederlandse stichting Tess Unlimited. Ja, het schenkt mij veel voldoening dat die handen van mij iets goeds doen. Als ik een kind met een gespleten lip opereer, bepaalt dat voor een groot deel hoe dat kind eruit gaat zien, voor de rest van zijn leven. Elke keer weer besef ik hoe bijzonder het is dat de ouders mij daarin vertrouwen.”

Contact

Bij CosMed bieden we cosmetische behandelingen met een persoonlijke en laagdrempelige benadering.  Wij geloven dat wanneer mensen prettig in hun lichaam zitten, zij zich mooier en gelukkiger voelen. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. Bel tel:0887652121 of maak een afspraak.

Bron: het Nieuwsblad

 

Over Nathalie Roche

Prof. dr. Nathalie Roche

Nathalie Roche (56) is kliniekhoofd plastische heelkunde in het UZ Gent en is als chirurg gespecialiseerd in schisis, een aangeboren spleet in lip, kaak en/of verhemelte. Ze werkt ook als plastisch chirurg bij CosMed kliniek waar zij behandelingen uitvoert zoals een ooglidcorrectie, facelift, borstvergroting en buikwandcorrectie. Ze was in 2017 te zien in Topdokters.