Skip to main content

Veiligheid borstimplantaten

De veiligheid van borstimplantaten is vaak in het nieuws. Het ministerie van VWS heeft in 2019 via landelijk media ook een bericht verspreid waarin zij mensen met een borstimplantaat in het algemeen en mensen met een implantaat van merk Allergan, type Natrelle/McGhan/Biocell specifiek oproept tot alertheid. Het ministerie had hiertoe besloten naar aanleiding van de berichtgeving rondom een bepaald type borstimplantaten. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat bij vrouwen met siliconen borstimplantaten ALCL vaker voorkomt dan bij vrouwen zonder borstimplantaten. ALCL is een zeldzame vorm van lymfeklierkanker.

  • Voor vrouwen met een borstimplantaat is het risico hierop 0,014 procent.
  • Voor vrouwen zonder implantaat is dit 0,00003 procent.

Ongeveer 70 procent van de Nederlandse vrouwen met ALCL had Allergan Natrelle/McGhan/Biocell implantaten. Sinds 2018 wordt dit type borstimplantaten niet meer in Nederland gebruikt. Ook wij gebruiken deze implantaten niet.

Goed behandelbaar

Omdat ALCL heel zeldzaam is en goed te behandelen, ziet het ministerie van VWS geen aanleiding om drastische maatregelen te nemen. Wél is het belangrijk dat vrouwen die een borstimplantaat hebben, goed letten op symptomen die kunnen wijzen op ALCL. Bij tijdige diagnose is de ziekte goed te behandelen met volledige genezing.

 Wat kan wijzen op ALCL?

  • De borst met het implantaat zwelt op
  • Er is een al dan niet pijnlijke knobbel zichtbaar of voelbaar in de borst met het implantaat
  • Opvallende verandering in het volume (toename) van 1 van beide borsten

Wat moet u doen als u bovenstaande klachten heeft?

Als u klachten heeft dan raden wij u aan uw huisarts hierover te raadplegen. Ook mag u ons altijd bellen voor advies op 088 7652121.

ASIA

Een andere aandoening die in verband gebracht wordt met borstimplantaten is ASIA, een auto-immuunaandoening die vermoeidheids- en pijnklachten geeft. Recente studies geven aan dat er een zwak verband lijkt te bestaan, maar het risico is zo klein dat het binnen de epidemiologie aangemerkt wordt als ‘klinisch niet relevant’. De NVPC is van mening dat een aanvullende studie naar ASIA nodig is.

Registratie van implantaten

Wij registreren alle implantaten in het Landelijk Implantaten Register (LIR) en DBIR. Op www.implantaatcheck.nl kun je zelf controleren of je implantaat geregistreerd staat.

Zijn borstimplantaten nog veilig?

Wij en de NVPC vinden het gebruik van siliconen borstimplantaten nog steeds veilig. Wij maken gebruik van protheses van het merk Polytech bij cosmetische chirurgie en Motiva bij gender chirurgie die voldoen aan strenge eisen en onderzoeken en waar de producenten van de implantaten garantie op geven. Geen enkele producent kan echter een levenslange houdbaarheid beloven, of garanderen dat het implantaat nooit zal scheuren.

Meer informatie over de recente onderzoeken vind je op de website van het NVPC.