Skip to main content

Pigmentvlekken

 

Naarmate we ouder worden hebben we al zo veel zonuren op de huid gehad, waardoor de huid zichzelf soms niet meer goed kan herstellen. De gelijkmatige verdeling van pigment kan verstoord raken en zo ontstaan er ophopingen van pigment. Dit worden ook wel ouderdomsvlekken genoemd.

Vaak ontstaan pigmentvlekken in het gezicht, op de handen, de armen en het decolleté; de plekken die door de jaren heen veel aan de zon worden blootgesteld.

Plan een intake in

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken zijn ophopingen van melanine (pigment); de cellen die de huidskleur bepalen. Pigment beschermt de huid tegen UV-straling, wat in zonlicht zit. Wanneer je lang in de zon zit, maakt je huid meer pigment aan zodat je beter beschermd bent. Het bruiningsproces start al vanaf de eerste minuten dat de huid in aanraking komt met de zon, maar wordt pas na dagen zonnestraling zichtbaar in de huid omdat het pigment naar de oppervlakte moet komen.

Niet alleen ouderen, maar ook jongeren kunnen last krijgen van pigmentvlekken door bijvoorbeeld overmatige blootstelling aan zonlicht waarbij er schade ontstaan is. Ongeacht leeftijd kunnen pigmentvlekken tevens ontstaan na een ontsteking (acne) of bij littekens. Er komt dan abnormaal veel melanine vrij in het wondje en het duurt vaak lang voordat dit wegtrekt. In sommige gevallen is het zelfs permanent. Aangeboren pigmentvlekken worden ‘café au lait’ genoemd.

Pigmentvlekken behandelen

Afhankelijk van de hoeveelheid, verdeling, kleur en grootte zijn er verschillende behandelmogelijkheden. Soms wordt er ook een combinatie gemaakt van behandelingen voor het beste resultaat. Het kan zijn dat een pigment meerdere keren behandeld moet worden. Vaak kunnen we echter na één behandeling wel heel veel resultaat zien waarbij het pigment al een stuk lichter is.

Met een gemiddelde van drie behandelingen kunnen we de het pigment zo ver mogelijk (wat therapeutisch haalbaar is) weg krijgen. Daarna is het belangrijk om de huid dagelijks goed te beschermen met een crème met SPF30 of SPF50. Iedere zonnestraal, ook al is dat maar een kwartiertje, kan de aanmaak van nieuw pigment weer stimuleren. Het feit dat je pigmentvlekken hebt, wilt helaas wel zeggen dat je er gevoelig voor bent. Het kan dus zijn dat we elkaar eens in de twee-drie jaar treffen om weer even wat bij te werken.

  • MeLine Spot Treatment (enkele pigmentvlek)
  • MeLine Peel (pigment over het gehele gelaat, vaak lichter van kleur)
  • Laserbehandeling met de KTP (enkele losse donkere pigmentvlekken)

Voor en na foto's behandeling pigmentvlekken

Voor en na foto pigmentvlekken CosMed Kliniek 2
Voor en na foto pigmentvlekken CosMed Kliniek

Wat kun je zelf doen

Voorafgaand aan de behandeling

  • Het is belangrijk dat je 6 weken voor de behandeling niet met de te behandelen huid in de zon bent geweest. Daarnaast is het altijd belangrijk de huid goed te beschermen tegen de zon met, het liefste, een SPF30 of SPF50. Hoe meer je de huid beschermt, hoe meer we nieuwe of verergering van pigmentvlekken kunnen tegengaan.
  • Het is fijn als je voor de behandeling geen make-up hebt aangebracht op het te behandelen gebied, maar mocht dit wel het geval zijn is dit ook geen probleem en zal de huid voor de behandeling nog even gereinigd worden.

Na de behandeling

  • Na de behandeling kan de huid rood, branderig en warm aanvoelen. Als je het fijn vindt mag de behandelde locatie nog gekoeld worden met een lauw/koud kompres (niet iets uit de diepvries). De pigmentvlekken zullen in eerste instantie donkerder kleuren en dan met een korstje afschilferen. Soms treedt er de eerste dagen na de behandeling iets zwelling op.
  • Na de behandeling mag jealles weer doen en smeren. Wij adviseren om de korstjes lekker een beetje vet te houden met bijvoorbeeld vaseline.
  • De huid dient de eerste 6 weken na de behandeling te worden beschermd met sunblock SPF 50. Bij goed weer en wanneer iemand veel buiten wordt aangeraden iedere twee uur de zonnebrand aan te brengen.

Onze huidtherapeuten

Veelgestelde vragen

Een overzicht van de meest gestelde vragen over een behandeling voor pigmentvlekken

Wat kost een pigmentvlekken behandeling?

Het start tarief van een laserbehandeling is €95. Afhankelijk van de grootte van het gebied kan dit oplopen. Kijk voor alle tarieven voor pigmentbehandelingen hier.