Couperose

 

Vaak krijg je er, in meer of mindere mate, altijd wel een keer last van: rode vaatjes. Ook wel bekend als couperose en doorgaans gelokaliseerd op de wangen en rondom de neus. Maar ook kleine bloedblaasjes of een enkel gesprongen vaatje (spider naevi) is goed te behandelen. Soms grotendeels bepaald door de genen, maar ook externe factoren spelen een rol. Maar te behandelen is het zeker!

Wat is het

De term couperose wordt gekenmerkt door het aanwezig zijn van meerdere zichtbare vaatjes in het gelaat. Deze vaatjes zijn permanent en verdwijnen dus niet meer. Vaak kun je aan je eigen (groot)ouders zien of je deels erfelijke aanleg hebt, maar ook omgevingsfactoren kunnen een rol spelen en met een beetje pech een combinatie hiervan.

Omgevingsfactoren als veel koude/warmte verschillen (sauna/motor rijden/sporten), zon en roken kunnen er voor zorgen dat de vaatwanden slap worden. Hierdoor zijn deze na verloop van tijd niet meer in staat goed te corrigeren en samen te trekken, waardoor het vaatje verwijd blijft en hierdoor dus permenent zichtbaar.

Spider naevi of bloedblaasjes hebben een andere (onbekende) oorzaak, maar worden vaak verbonden aan hormonale wisselingen of door een klein trauma, zoals bijvoorbeeld en niet goed genezen van een puistje.

Hou rekening met een gemiddelde van 2 – 3 behandelingen per behandeltraject.

Salonbehandeling

Wat veel mensen niet weten is dat we couperose echt heel erg goed kunnen behandelen. Soms kunnen we het zelfs volledig laten verdwijnen. Echter, zeker bij erfelijke aanleg, zulen couperose vaatjes door de jaren vaak wel weer terug komen. Zie het als een boom. We kunnen de takken wel snoeien, maar de stam blijft. Zo werkt dat ook met het behandelen van de vaatjes. De oppervlakkige kunnen we heel mooi weg halen, maar de diepere zullen blijven. Die hebben we ook nodig. Maar de zichtbare behandelen en vervolgens met de juiste adviezen de huid behandelen de komende jaren kunnen we hem heel lang weer mooi houden.

 • Laserbehandeling met de KTP laser (gemiddelde van 3 behandelingen)
 • Productadvies

Wat kun je zelf doen

Als de couperose vaatjes eenmaal behandeld zijn door de laser is het voor jezelf fijn om de volgende adviezen in acht te nemen. Dit om terugkeer zo lang mogelijk uit te stellen:

 • Bescherm je huid in de zon altijd met een SPF30 of hoger (dit geldt eigenlijk voor de maanden april t/m september)
 • Probeer sauna gebruik te beperken
 • Een snelle warmte/koude verschil is ongunstig (dus bijvoorbeeld koude wind op de huid en daarna bij de kachel zitten) dus probeer de overgang rustiger te laten verlopen
 • Gebruik niet te warm of koud water in het gezicht
 • Gebruik producten die de huid voeden, verzachten en stevig houden

Kosten

Afhankelijk van de grootte van het gebied varieren de kosten per behandeling tussen de €95 en €210. Bekijk hier alle tarieven.

Klantcase

Heupprothese door Dr. Stephan Vehmeijer

Van de operatie door Dr Stephan Vehmeyer, ingeleid met een concertzaal muziekje, heb ik uiteraard niets van gemerkt, maar ik heb het gevoel dat deze uitstekend is gelukt. Ook de nazorg in de verkoever liet niets te wensen over. Optimaal is het bezoek tussen de operaties door van Dr Vehmeyer, naar alle patiënten met de vraag hoe gaat het. En ook het telefoon gesprek vandaag heb ik bijzonder gewaardeerd en deze persoonlijke aandacht van een specialist is in de huidige gezondheid zorg echt uitzonderlijk.

Operatieprocedure bij heupprothese

Tijdens de 1 uur durende operatie wordt het versleten gewricht vervangen door een heupprothese. Dit gebeurt in een aantal stappen:

 • U krijgt kort voor de ingreep verdoving via een ruggenprik of narcose.
 • De orthopedisch chirurg maakt een snee om bij uw heupgewricht te komen.
 • De chirurg verwijdert de kop van uw bovenbeen en het kapotte kraakbeen dat zich in de kom van de heup bevindt.
 • De heupkom wordt klaargemaakt voor de nieuwe heup.
 • De heupprothese wordt geplaatst. Deze prothese bestaat uit een metalen steel met daarop een kop, die precies past in uw heupkom.
 • De beenlengte wordt gecontroleerd, zodat beide benen even lang zijn.
 • Wanneer de prothese is geplaatst en alles klopt, maakt de chirurg het gewrichtskapsel en de huid weer dicht. De prothese blijft op zijn plek door het gewrichtskapsel en de spieren die hier omheen liggen.

Met hartelijk dank voor alle goede zorgen van Orthoparc.

Piet JansensPatiëntervaring

Postoperatieve revalidatie

Nadat de operatie is uitgevoerd, u weer bijgekomen bent en/of de ruggenprik is uitgewerkt, start de revalidatie. Dit gebeurt onder leiding van een oefen-/fysiotherapeut. Hij of zij komt bij u aan bed en zal u alles leren en met u alles doornemen wat nodig is om verantwoord naar huis te kunnen gaan. Wat hiervoor nodig is, bepaalt u in overleg met de therapeut. Het is belangrijk om te weten dat de prothese direct 100% belastbaar is en dat er geen bewegingsbeperkingen gelden. Lopen zal in de eerste weken met krukken gaan. Pijn en stijfheid zullen voorkomen dat bepaalde bewegingen lukken, zoals bijvoorbeeld bukken. Echter wanneer dit lukt, mag u deze beweging maken.

Wanneer u thuis bent, kan het fijn zijn om zelf contact op te nemen met een therapeut voor de begeleiding thuis. Dit kan fijn zijn om het looppatroon te laten beoordelen of om bijvoorbeeld vragen te stellen. De beste optie hiervoor is om een afspraak te maken met een therapeut uit ons revalidatienetwerk.

Voordat u bij ons komt op de dag van operatie, zult u allerlei informatie van ons ontvangen. Hier zit ook het revalidatieprotocol bij. Lees deze vooraf goed door. Dit protocol kunt u ook delen met uw eigen therapeut.

Rapid Recovery-programma

Dezelfde dag nog naar huis

Bij het plaatsen van een heupprothese krijgt u een ruggenprik. Dit is onderdeel van het Rapid Recovery-programma dat wij toepassen. Hierdoor bent u na de operatie sneller op de been en kunt u direct gaan bewegen. De operatie duurt ongeveer 1 uur. U kunt dezelfde dag nog naar huis, maar het is als u wil mogelijk om te blijven overnachten.

Bekijk de stappen van een Heupprothese

Uw orthopeden

Veelgestelde vragen

Een overzicht van de meest gestelde vragen over uw heup operatie in dagbehandeling.

Valt de heupoperatie onder verzekerde zorg?

Uw behandeling bij de klinieken van Orthoparc valt onder verzekerde zorg. U zult echter wel aanspraak maken op uw eigen risico en eventueel verhoogd vrijwillig eigen risico.

Onze medewerkers kunnen u precies vertellen hoe dit werkt.

Neem gerust contact op.

Hoe lang zal mijn heup pijnlijk blijven?

Vaak is de vervelende pijn die wordt veroorzaakt door de slijtage direct weg, echter komt hier tijdelijk ‘operatiepijn’ voor in de plaats. Deze pijn kan goed onderdrukt worden met pijnstillers en zal daarnaast door (gedoseerd) bewegen afnemen. De eerste maanden zal het lichaam nodig hebben om te herstellen. Pijn is dan een nuttig signaal. Het is dan ook niet vreemd dat u (af en toe) nog wat pijn zult voelen. Soms voelt u een doffe pijn na een lange wandeling. Dit gevoel kan optreden tot ongeveer twaalf maanden na de operatie. Pijn bij de eerste stappen na het opstaan, zogenaamde startpijn, kan nog een poosje aanhouden. Dit pijnlijke gevoel wordt vanzelf minder. Pijn betekent niet dat de prothese niet goed functioneert of los zit.

Hoe lang moet ik gebruik maken van een loophulpmiddel?

Patiënten met een heupprothese lopen gemiddeld zes weken na de operatie met een loophulpmiddel, maar uitzondering naar minder en meer komen regelmatig voor.

Vraag meer informatie aan

Voordat u zich aan de heup laat opereren, moet u goed weten waarom een operatie nodig is, wat de operatie inhoudt en hoe het herstel na de operatie zal verlopen.