Skip to main content

Ooglidcorrectie

Een frisse blik dankzij een ooglidcorrectie

Hangende oogleden of wallen onder de ogen geven vaak een vermoeide uitstraling. Daarnaast kunnen hangende bovenoogleden leiden tot vermoeidheid en hoofdpijnklachten, omdat ze het zicht belemmeren. Een ooglidcorrectie biedt in zo’n situatie uitkomst. Bij CosMed Kliniek voeren wij zowel onderooglid- als bovenooglidcorrecties uit. Wij vertellen graag hoe we je kunnen helpen, zodat je jouw frisse, onvermoeide blik weer terugkrijgt.

Plan een intake in

Intake gesprek

Voordat de ooglidcorrectie wordt uitgevoerd, krijg je altijd eerst een consult. Tijdens dit consult ontmoet je de plastisch chirurg en kun je jouw wensen uitvoerig bespreken. Het is belangrijk dat de chirurg precies weet wat jouw verwachtingen zijn ten aanzien van de ooglidcorrectie. Hij kan dan ook adviseren over de juiste soort behandeling. Dit kan een bovenooglidcorrectie zijn, een onderooglidcorrectie of een combinatie hiervan. Hier nemen wij alle tijd voor.

De keuze voor een ooglidcorrectie

Bij CosMed Kliniek begrijpen wij dat de keuze voor een ooglidcorrectie een belangrijke en zeer persoonlijke beslissing is. We doen er daarom alles aan om je zo goed mogelijk te begeleiden bij de keuze. De ervaren plastisch chirurgen van CosMed Kliniek nemen uitgebreid de tijd om je goed te informeren over de mogelijkheden en de voor- en nadelen van een correctie. Door hun jarenlange expertise weten zij precies welke behandeling voor jou geschikt is.

Gesprek met onze consulente

Aansluitend aan het consult vindt een gesprek met een consulente plaats. Zij zal een map meegeven met uitgebreide informatie over de ooglidcorrectie. Als je na afloop van het consult nog vragen hebt, twijfelt over bepaalde zaken of om een andere reden nog een keer met de plastisch chirurg wilt praten, schroom dan niet om contact met ons op te nemen en je vragen te stellen.

Wanneer je samen met de arts bent overeengekomen een bepaalde ingreep of operatie uit te laten voeren, dan maakt één van de consulenten de afspraak voor je en verstrekt tijdens een volgende gesprek nadere informatie omtrent de behandeling.

Onze plastisch chirurgen

Veelgestelde vragen

Een overzicht van de meest gestelde vragen over een ooglidcorrectie

Wat is een ooglidcorrectie?

Een ooglidcorrectie is een klein chirurgische ingreep, waarbij overtollig vet en huid van de oogleden worden verwijderd. Hieronder ontstaat een frissere blik en verdwijnen klachten die worden veroorzaakt door hangende oogleden, zoals vermoeidheid en beperkt zicht. Deze ingreep kan uitgevoerd worden door zowel boven- als de onderoogleden. We maken dan ook onderscheid tussen een onderooglidcorrectie en een bovenlidcorrectie.

Wordt een ooglidcorrectie vergoed?

Een ooglidcorrectie wordt in de meeste gevallen niet vergoed vanuit het basispakket van uw zorgverzekering. De ingreep wordt vrijwel altijd gezien als cosmetische behandeling. Er zijn echter een aantal strikte voorwaarden waaronder de bovenooglidcorrectie mogelijk wel onder de verzekerde (basis)zorg valt. In het geval van een aangeboren, chronische afwijking komt u bijvoorbeeld in aanmerking voor vergoeding uit het basispakket. Zorgverzekeraars zien een onderooglidcorrectie altijd als een cosmetische ingreep. Deze ingreep wordt daarom in geen enkel geval vergoed. Onze specialisten zijn op de hoogte van de exacte criteria. Je kunt een afspraak maken voor een consult om te bekijken of dat mogelijk ook in jouw specifieke situatie van toepassing zou kunnen zijn.

Neem gerust contact op.

Wanneer een ooglidcorrectie?

Een ooglidcorrectie is geschikt voor iedereen die zich stoort aan zijn oogleden. Dit kan zowel om medische als cosmetische redenen zijn.

Behandeling

Bovenooglidcorrectie

Een bovenooglidcorrectie is de oplossing wanneer je last hebt van hangende bovenoogleden. Hangende oogleden worden meestal veroorzaakt doordat de spieren rondom de ogen verslappen. Daarnaast wordt ook de huid minder elastisch.

Daarnaast leiden hangende oogleden ook vaak tot medische klachten, zoals verslechterd zicht, hoofdpijn of vermoeidheid. De oogleden hangen dan zo erg dat ze het oog gedeeltelijk bedekken. Om toch voldoende te kunnen zien, worden automatisch de wenkbrauwen opgetrokken, waardoor vermoeidheid en hoofdpijn kunnen ontstaan. Een praktisch ongemak is dat het lastig is om make-up aan te brengen op hangende oogleden.

Hoe wordt de bovenooglidcorrectie uitgevoerd?

De plastisch chirurg tekent eerst af welk deel van de huid hij gaat verwijderen. Door middel van een incisie wordt het teveel aan huid en spier verwijderd. Indien nodig wordt ook overtollig vetweefsel verwijderd. Na de ingreep wordt de incisie gehecht. Het litteken valt in de natuurlijke huidplooi en is daardoor nauwelijks zichtbaar.

Onderooglid correctie

Je kunt kiezen voor een onderooglidcorrectie wanneer je last hebt van hangende onderoogleden of wallen. Wallen kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals een slapper wordende huid, slapper wordende spieren of een vetophoping onder het oog. Hoewel wallen geen medische klachten geven, veroorzaken ze wel vaak een vermoeide uitstraling. De keuze voor een onderooglidcorrectie heeft dus vaak een cosmetische reden.

Hoe wordt de onderooglidcorrectie uitgevoerd?

Tijdens de onderooglidcorrectie maakt de plastisch chirurg een kleine incisie direct onder de wimperrand. Vervolgens wordt via deze incisie de overtollige huid verwijderd. Indien nodig verwijdert de chirurg ook overtollig vetweefsel onder de ogen. Hierna wordt de huid samengetrokken en gehecht. Omdat de incisie direct onder de wimpers wordt gemaakt, zijn littekens nauwelijks zichtbaar.

Voor en na foto's ooglidcorrectie

VOOR

Ooglidcorrectie voor CosMed Kliniek

NA

Ooglidcorrectie na CosMed Kliniek

VOOR

Ooglidcorrectie voor CosMed Kliniek 2

NA

Ooglidcorrectie na CosMed Kliniek 2

Waarom een ooglidcorrectie?

Een ooglidcorrectie heeft een groot effect op de uitstraling. Door hangende oogleden of wallen aan te pakken krijg je een frissere en jongere blik. De overige voordelen van een ooglidcorrectie zijn:

 • Uitgeruste blik
 • Minder last van vermoeide ogen
 • Hoofdpijn neemt af
 • Verbeterd zicht
 • Littekens zijn nauwelijks zichtbaar
 • Geen drukkend en zwaar gevoel op de ogen
 • Pijnloze behandeling
 • Direct na de behandeling naar huis

Nazorg

Omdat de ooglidcorrectie een relatief kleine ingreep is, gaat het herstel vrij snel. Uiteraard vormt de nazorg wel een belangrijk onderdeel in het algehele genezingsproces van een ooglidcorrectie.

Direct na de ooglidcorrectie

De eerste dagen na de behandeling kunnen de ogen gezwollen en pijnlijk aanvoelen. Na de eerste dag is de pijn in de meeste gevallen nagenoeg weg. Ook kunnen er blauwe plekken en zwellingen optreden. Deze vormen zich vaak onder de oogleden, in verband met de zwaartekracht. Dit is vrij normaal en na verloop van tijd zullen deze klachten geleidelijk afnemen. Ervaar je een gevoel van ‘zand’ in de ogen, tranen de ogen wat meer of heeft u jeuk? Dit zijn klachten die gerelateerd zijn aan de behandeling en ook deze zullen met de dag beter worden. Grotendeels zijn ze met twee weken verdwenen.
Het definitieve resultaat van de ooglidcorrectie wordt pas bereikt na drie tot zes maanden. Tot deze tijd kunnen we nog geen definitief oordeel geven over het litteken of de symmetrie. Daarna uiteraard wel maar dit verloop wordt op de controle nog beoordeeld door uw behandelend arts.

Werken na de operatie

Om het algehele genezingsproces te bevorderen raden wij aan om de eerste dagen na de operatie vooral rustig aan te doen. Ga niet te veel liggen, maar blijf iets meer rechtop en een beetje in beweging. Een stukje wandelen is bijvoorbeeld zelfs goed! Wanneer de conditie het toelaat, is licht huishoudelijk werk wel toegestaan. Afhankelijk van het soort werk dat je verricht, is werken ook toegestaan. Blijf voornamelijk  met het bovenlijf rechtop. Je voelt vaak vanzelf wanneer iets te veel is door een drukkend gevoel achter de ogen.

Controle

De hechtingen die tijdens de operatie zijn aangebracht worden na ongeveer vier tot zeven dagen verwijderd. Afhankelijk van de arts zal er na ongeveer 6 weken wel of geen fysieke controle plaatsvinden. De arts of assistente zal je na de behandeling informeren over de voortgang van de controle. Indien er geen fysieke controle plaatsvindt, dan sluiten we het traject af door middel van het beoordelen van een foto. Je kunt drie foto’s (een van voor en een van beide zijkanten) naar ons algemene info@cosmedkliniek.nl mailen inclusief uw naam, geboorte datum en behandelend arts. Wij zorgen dat de foto’s bij de juiste arts terecht komen en wanneer deze ook tevreden is beëindigen we hierbij het traject. Mocht je toch nog vragen hebben of het is nodig dat de arts de genezing nog even in het echt bekijkt, wordt hier nog een fysieke afspraak voor gemaakt.

Litteken crème

Je kunt Cicaplast van La Roche posay, een speciale litteken crème, aanschaffen en gebruiken om de huid rondom de ogen te verzorgen. Een crème is overigens niet altijd nodig voor het beste resultaat. Laat daarom degene die de hechtingen verwijderd kijken hoe jouw genezing verloopt en of een dergelijk product raadzaam is. Gebruik niet zomaar iets. In sommige gevallen kan niets smeren zelfs beter zijn!

Camouflage

Er kan een tijdelijke verkleuring rondom de ogen ontstaan. Dit is een regelmatig voorkomend gevolg. Wij kunnen de verkleuring voor je camoufleren met een medisch camouflageproduct, waardoor deze nauwelijks meer zichtbaar is.

Zonnebescherming

Gebruik het eerste half jaar dagelijks een UV30 of UV50 filter op het litteken. Dit om stug- en roodheid van het litteken zo snel mogelijk te minimaliseren.

Complicaties

Omdat een ooglidcorrectie een relatief kleine en simpele ingreep is, is de kans op complicaties zeer klein. Vooral wanneer je de correctie door een gespecialiseerd plastisch chirurg laat uitvoeren en zijn adviezen opvolgt. Er is een kleine kans op de volgende, zeldzame complicaties:

 • Infectie
 • Nabloeding
 • Allergische reactie op verdovingsvloeistof
 • Trekken van ooglid door littekenreactie
 • Irritatie van het oog
 • Niet kunnen openen of sluiten van de ogen
 • Bultjes of holtes met vocht in het litteken

De risico’s en complicaties na een ooglidcorrectie worden voorafgaand aan de behandeling uitvoerig met je besproken. Ook krijg je na het eerste consult informatie en tips voor na de ooglidcorrectie mee naar huis van onze consulenten. Wij adviseren om de eerste paar dagen na de ingreep rustig aan te doen om zo de kleine kans op complicaties te verminderen. Rust bevordert daarnaast het herstelproces.

Vraag meer informatie aan

Wij voorzien je graag van alle informatie. Mocht je nog informatie missen vraag dan onze patiëntenfolder aan of maak een afspraak