Skip to main content

Neuscorrectie

De neus is een belangrijk onderdeel van het gezicht, maar de vorm of grootte kan je dusdanig storen, dat het een negatieve invloed heeft op je zelfvertrouwen. De stand of vorm van de neus kan ook klachten veroorzaken zoals chronische verstopping, ademhalingsklachten en hoofdpijn. Bij CosMed Kliniek begrijpen we dat dit vervelend kan zijn en helpen je daarom graag. Een neuscorrectie kan dan uitkomst bieden.

Het kan wenselijk zijn om de neus middels een correctie te verkleinen, de neuspunt te verbeteren, een bult of bochel op de neus te verwijderen of om een scheefstaande neus recht te zetten.

Plan een intake

Intake gesprek

We begrijpen wij dat de keuze voor een neuscorrectie een belangrijke en zeer persoonlijke beslissing is. We doen er daarom alles aan om je zo goed mogelijk te begeleiden bij de keuze.

Tijdens het eerste consult ontmoet je de plastisch chirurg en kun je wensen uitvoerig bespreken. Het is belangrijk dat de chirurg precies weet wat je verwachtingen zijn ten aanzien van de neuscorrectie. Daarom nemen we alle tijd voor je.

Onze consulente

Aansluitend op het consult vindt een gesprek met een consulente plaats. Zij zal je een map meegeven met uitgebreide informatie over de ingreep.

Indien je na afloop van het consult nog vragen hebt, twijfelt over bepaalde zaken of om een andere reden nog een keer met de plastisch chirurg wilt praten, dan ben je altijd van harte welkom om nogmaals op consult te komen. Ook kan je met al jouw vragen altijd contact opnemen.

Onze plastisch chirurgen

Veelgestelde vragen

Een overzicht van de meest gestelde vragen over een neuscorrectie.

Hoe werkt een neuscorrectie?

Bij een correctie wordt door middel van een kleine incisie aan de binnenkant van de neus, de neus naar behoefte gecorrigeerd.

Voor wie is een neuscorrectie geschikt?

Neuscorrigende operaties worden uitgevoerd als u bijvoorbeeld:

  • erg last heeft van de vorm van uw neus;
  • een bobbel op uw neus heeft;
  • een erg opvallende neuspunt heeft;
  • een scheefstaande neus heeft;
  • last heeft van een passagestoornis, waarbij één kant van uw neus dichtzit.

Ontstaan er littekens door een neuscorrectie?

Littekens zijn na een standaard neuscorrigerende operatie nauwelijks zichtbaar, doordat de incisies aan de binnenkant van de neus worden gemaakt en deze erg klein zijn. Bij een open neuscorrectie kunnen er littekens aan de buitenkant van de neus blijven bestaan.

Behandeling

Een neuscorrectie wordt altijd uitgevoerd onder algehele narcose en neemt zo’n anderhalf uur in beslag.

Voorafgaand aan de operatie

Je hebt altijd een eerste consult waarna je informatie meekrijgt om thuis nog na te kunnen lezen. Als je een afspraak hebt gemaakt voor de neuscorrectie, neemt de anesthesioloog contact met je op voor een screening. De anesthesioloog is verantwoordelijk voor de narcose tijdens de operatie.

De opname

Het is belangrijk dat je nuchter bent voorafgaand aan de neuscorrectie. Natuurlijk informeren wij jou hier uitgebreid over voor de operatie.

Bij ontvangst in de kliniek wordt jouw identiteit gecontroleerd en krijg je een polsbandje om.

In de omkleedruimte krijg je vervolgens speciale kleding voor de operatie en kan je je eigen spullen in een kluisje bewaren. Als je klaar bent met omkleden, komt de plastisch chirurg langs om de operatie nogmaals door te nemen en eventuele vragen te beantwoorden.

Als de plastisch chirurg klaar is, komt de anesthesioloog bij je langs om alles nogmaals door te nemen en eventuele vragen te beantwoorden. Na het gesprek met de anesthesioloog wordt je meegenomen naar de operatiekamer.

De operatie

Op de operatiekamer wordt voor aanvang van de operatie een time-out procedure gedaan. Tijdens dit stopmoment komt het hele operatieteam bij elkaar om nogmaals gebrieft te worden over de patiënt en de operatie. Deze checks zijn als extra controlemomenten bedoeld, aanvullend op de bestaande protocollen. Dit garandeert de veiligheid van jou als patiënt.

Pas hierna word je onder narcose gebracht en zal de operatie beginnen.

Narcose bij een neuscorrectie

Zoals gezegd wordt de neuscorrectie uitgevoerd onder algehele narcose. Dit gebeurt onder begeleiding van een anesthesioloog. De anesthesioloog wordt tijdens de operatie ondersteund door een anesthesiemedewerker.

De anesthesioloog en anesthesiemedewerker vertellen je steeds precies wat zij doen. De medewerkers hebben veel ervaring in het begeleiden van patiënten die mogelijk nerveus of bang zijn voor de narcose. Onze specialisten zullen ervoor zorgen dat je op een prettige manier in slaap zult vallen.

Gedurende de gehele operatie word je bewaakt door de anesthesioloog en anesthesiemedewerker.

Direct na de operatie

Na de neuscorrectie word je naar de verkoeverruimte gebracht, waar je door een verkoeververpleegkundige in de gaten wordt gehouden. In deze ruimte zal je langzaam wakker worden. Als je goed wakker bent en aan een aantal criteria voldoet, mag je naar de dagafdeling. Hier krijg je tevens wat te eten en drinken aangeboden.

Om het verblijf op de dagafdeling te veraangenamen mag je een telefoon, iPad, iPod, boek, tijdschrift of iets dergelijks meenemen. Op de dagafdeling mag je ook bezoek ontvangen.

Nazorg

Een goede nazorg is essentieel voor een goed verloop van het genezingsproces. Tijdens het intake gesprek voor de operatie, krijgt je nazorgadviezen mee welke je goed moet naleven.

Herstel: pijn na een neuscorrectie

De eerste tijd zul je last hebben van een verstopt, benauwd gevoel in de neus. Tevens kunnen rondom de ogen bloeduitstortingen verschijnen. Dit alles is normaal en trekt binnen zeven tot tien dagen helemaal weg.

Ook kan het voorhoofd de eerste dagen na de operatie pijnlijk en gezwollen zijn. Het is aan te bevelen om gedurende een week niet te bukken en te persen.

In uw neus kunnen zich tampons bevinden. Deze mag je zelf, eventueel met behulp van een pincet, na 24 uur verwijderen. Indien je een gipsspalk hebt, wordt deze na zeven dagen door de arts verwijderd. Hiervoor wordt met een afspraak gemaakt. Je krijgt een voorschrift voor pijnmedicatie mee zodat je thuis pijnstillers kunt innemen wanneer je pijn hebt.

Rust en beginnen met werken na een neuscorrectie

De eerste week na de operatie wordt u aangeraden om het rustig aan te doen. Eventueel, afhankelijk van uw conditie, kun je wel lichte huishoudelijke werkzaamheden verrichten. Werken mag (afhankelijk van het soort werk), zodra je jezelf weer goed voelt.

Controles

Een week na de ingreep kom je voor controle bij de plastisch chirurg terug. De hechtingen die worden gebruikt tijdens de operatie zijn oplosbaar en hoeven dus niet verwijderd te worden. De plastisch chirurg zal de genezing controleren en eventuele vragen beantwoorden. Daarna wordt een tweede controleafspraak met de plastisch chirurg gemaakt.

Waarom een neuscorrectie?

Een neuscorrectie kan grote effecten hebben voor jou. Een aantal voordelen van een neuscorrectie zijn:

  • Ik erger mij aan de vorm van mijn neus
  • Ik heb een bobbel op mijn neus
  • Mijn neuspunt is erg opvallend
  • Mijn neus staat scheef
  • Ik heb en passagestoornis: 1 kant van mijn neus zit dicht

Complicaties

Bij iedere operatie bestaat de kans op nabloedingen en/of infecties. Hierover zal de plastisch chirurg je natuurlijk uitvoerig informeren. Tevens kan een tijdelijke ophoping van weefselvocht optreden in het behandelde gebied.

Goed om te weten: het definitieve resultaat wordt pas bereikt na 3 à 6 maanden.

Vraag meer informatie aan

Wij voorzien je graag van alle informatie. Mocht je nog informatie missen vraag dan onze patiëntenfolder aan of maak een afspraak