Kiezen voor een borstvergrotende operatie

Vanaf 3.950 euro

Bij CosMed Kliniek zien wij regelmatig vrouwen die niet tevreden zijn met de vorm of grootte van hun borsten. Deze ontevredenheid leidt vaak tot onzekerheid leiden en zorgt er soms zelfs voor dat vrouwen zich onaantrekkelijk en ongelukkig voelen. Steeds meer vrouwen kiezen daarom voor een borstvergrotende operatie. Een borstvergroting kan namelijk de oplossing zijn wanneer u ontevreden bent over uw borsten.

Wanneer u voor een borstvergroting bij CosMed Kliniek kiest, kunt u het volgende verwachten:

 • Veilige implantaten van hoge kwaliteit
 • Plastisch chirurgen met jarenlange ervaring
 • Algehele anesthesie
 • Geen wachtlijst: snel een borstvergroting
 • Uitstekende nazorg
 • Direct na de operatie naar huis

Het consult

Tijdens het consult maakt u kennis met uw plastisch chirurg en worden uw wensen besproken.

De operatie

Een borstvergrotende operatie duurt ongeveer twee uur en gebeurt onder volledige narcose. De operatie wordt uitgevoerd door een van onze specialisten.

Nazorg

Een goede nazorg vinden wij uiterst belangrijk. Wij houden uw herstel goed in de gaten en u mag bij vragen over uw herstel zo vaak bellen als u wilt.

Fijne kliniek met deskundige mensen. Ik ben super tevreden met het resultaat. Ik ben goed geïnformeerd en kan altijd bellen als ik nog vragen heb
-Sandra

Deze plastisch chirurgen zijn gespecialiseerd in de borstvergroting

Prof. dr. N.A. Roche
drs. M. Hoefkens
dr. P. P. A. Schellekens

 

De kosten van een borstvergroting

De prijs van een borstvergrotende operatie hangt af van de soort protheses die u kiest. Bekijk hieronder onze tarieven.

BorstvergrotingVanaf € 3.950
Borstvergroting incl. ronde prothesesVanaf € 3.950
Borstvergroting incl. anatomische prothesesVanaf € 4.335

 

Vragen of afspraak maken?

Wilt u meer informatie of langskomen voor een gesprek? Neem gerust contact met ons op. Wij voorzien u van afgewogen en persoonlijk advies.

Biltseweg 14
3735 ME
Bosch en Duin
088 765 21 21
info@cosmedkliniek.nl

Routebeschrijving

Openingstijden

Maandag:8:30 - 20:00
Dinsdag:8:30 - 17:00
Woensdag:8:30 - 20:00
Donderdag:8:30 - 17:00
Vrijdag:8:30 - 17:00

Onze ervaren specialisten voorzien u van een passend advies.

Indien u besluit tot een ingreep wordt deze altijd uitgevoerd door een plastisch chirurg.

Ik ben geopereerd door dr. Schellekens en kan me geen betere chirurg voorstellen. Ook was de CosMed Kliniek een erg prettige plek om geopereerd te worden. Het personeel is erg aardig en er hangt een fijne sfeer.
Fleur

Consult

Wanneer u de keuze maakt voor een borstvergroting, dan nodigen wij u eerst uit voor een consult. Bij de CosMed Kliniek begrijpen wij dat de keuze voor een borstvergroting een belangrijke en zeer persoonlijke beslissing is. Voor elk consult wordt daarom ruim de tijd voor u genomen, zodat u goed geïnformeerd wordt en u al uw vragen kunt stellen.

Tijdens het eerste consult kunt u kennismaken met uw plastisch chirurg en worden uw wensen uitvoerig besproken. Wilt u vooral grotere borsten of wilt u juist dat ze een andere vorm of structuur krijgen? Het is belangrijk dat onze chirurg precies weet welk resultaat u verwacht van de borstvergroting en of deze verwachting realistisch is.

Welke prothese kiest u?

Het resultaat van de borstvergroting hangt samen met welke prothese er wordt gebruikt. Onze chirurg zal op basis van uw persoonlijke wensen uitleggen welke prothese het meest geschikt is voor u. Ook wordt er ingegaan op de veiligheid en kwaliteit van de protheses.

Meer over de verschillende prothesen

 

Welke techniek wordt er gebruikt?

Ook de techniek die wordt gebruikt voor het uitvoeren van de borstvergroting hangt af van uw persoonlijke situatie en wensen. Onze plastisch chirurg geeft u uitleg over de mogelijkheden en geeft u advies op maat.

Uitleg over de behandeling

Tijdens het eerst consult licht uw chirurg uiteraard ook de behandeling zelf toe. U krijgt de mogelijkheid voor het stellen van al uw vragen en u krijgt uitgebreide uitleg over de zaken waar u voor en na de borstvergroting rekening mee moet houden. Zo kunnen we alles zo goed mogelijk laten verlopen en een optimaal resultaat behalen.

Voorbereiding op het consult

Wij adviseren u om het eerste consult met de plastisch chirurg voor te bereiden. Bedenk alvast een aantal vragen die u zou willen stellen, zoals:

 • Welk volume borstimplantaat en welke vorm zou u mij voorstellen?
 • Waar zal de insnijding zich bevinden?
 • Hoelang duurt het herstelproces van een borstvergroting?
 • Na hoeveel dagen mag ik weer aan het werk?

Aanvullende informatie door onze consulenten

Na het consult met onze plastisch chirurg vindt er een gesprek met een van onze consulenten plaats. De consulent is er speciaal voor u en om de vragen die u nog heeft te beantwoorden. Zij bespreekt met u wat u kunt verwachten van de ingreep en geeft u instructies voor de periode na de operatie. U ontvangt tijdens dit gesprek nog aanvullende informatie die u mee kunt nemen naar huis.

U bent altijd welkom om contact met ons op te nemen of een extra consult aan te vragen als u nog aanvullende vragen heeft of twijfelt over bepaalde zaken.

 

Maak een afspraak

De borstvergrotende operatie

 

Chirurgische bijsluiter

Wij vinden het belangrijk dat u nauwkeurig voorgelicht wordt voordat u beslist een operatie te laten uitvoeren. De NVPC (Nederlandse Vereniging Plastische Chirurgie) heeft een uitgebreide bijsluiter geschreven over deze ingreep. Wij verzoeken u deze informatie zorgvuldig door te nemen.

Voorafgaand aan de borstvergroting

U heeft altijd een eerste consult waarna u informatie meekrijgt om thuis nog na te kunnen lezen. Als u een afspraak heeft gemaakt voor de borstvergroting, neemt de anesthesioloog contact met u op voor een screening. De anesthesioloog is verantwoordelijk voor de narcose tijdens de operatie.

De intake

Het is belangrijk dat u nuchter bent voorafgaand aan de operatie. Uiteraard krijgt u hier uitgebreide instructies over. Bij ontvangst in de kliniek wordt uw identiteit gecontroleerd en krijg u een polsbandje om.

In de omkleedruimte krijgt u vervolgens speciale kleding voor de operatie en kunt u uw eigen spullen in een kluisje bewaren. Als u klaar bent met omkleden, komt de plastisch chirurg langs om de operatie nogmaals door te nemen en eventuele vragen te beantwoorden. Ook maakt de plastisch chirurg foto’s van de borsten voor in uw medisch dossier en een tekening op de huid waar de incisie zal worden gemaakt.

Als de plastisch chirurg klaar is, komt de anesthesioloog om alles nogmaals door te nemen en eventuele vragen te beantwoorden. Na het gesprek met de anesthesioloog wordt u meegenomen naar de operatiekamer.

De borstvergrotende operatie

Op de operatiekamer wordt voor aanvang van de operatie een time-out procedure gedaan. Tijdens dit stopmoment komt het hele operatieteam bij elkaar om nogmaals gebrieft te worden over de patiënt en de operatie. Deze checks zijn als extra controlemomenten bedoeld, aanvullend op de bestaande protocollen. Dit garandeert de veiligheid van u als patiënt.

Pas hierna wordt u onder narcose gebracht en zal de operatie beginnen. Een borstvergrotende operatie duurt doorgaans twee uur. Dit is inclusief voorbereiding en nazorg op de verpleegafdeling.

Tijdens de operatie maakt de plastisch chirurg een incisie op de vooraf getekende lijn onder de borst. Vervolgens wordt er afhankelijk van de techniek een holte onder of boven de borstspier gemaakt, waar de prothese in geplaatst wordt. Als de prothese is geplaatst, wordt gebruik gemaakt van oplosbaar hechtdraad om de wond te sluiten. Daarna wordt de incisie afgeplakt en soms worden de borsten ingetapet.

Narcose bij borstvergroting

De borstvergroting wordt zoals genoemd uitgevoerd onder algehele narcose. Dit gebeurt onder begeleiding van een anesthesioloog. De anesthesioloog wordt tijdens de operatie ondersteund door een anesthesiemedewerker.

De anesthesioloog en anesthesiemedewerker vertellen precies wat zij doen. De medewerkers hebben veel ervaring in het begeleiden van patiënten die mogelijk nerveus of bang zijn voor de narcose. Onze specialisten zorgen ervoor dat u op een prettige manier in slaap valt.

Gedurende de gehele operatie wordt u bewaakt door de anesthesioloog en anesthesiemedewerker.

Direct na de borstvergrotende operatie

Na de borstvergroting wordt u naar de verkoeverruimte gebracht, waar u nauwlettend door een verkoeververpleegkundige in de gaten wordt gehouden. In deze ruimte zult u langzaam wakker worden. Als u goed wakker bent en aan een aantal criteria voldoet, mag u naar de dagafdeling. Hier krijgt u tevens wat te eten en te drinken aangeboden.

Om het verblijf op de dagafdeling te veraangenamen mag u een telefoon, iPad, iPod, boek, tijdschrift of iets dergelijks meenemen. Op de dagafdeling mag u ook bezoek ontvangen.

Voordat u naar huis gaat, krijgt u een sportbeha. De verpleegkundige zal deze bij u aandoen en uitleggen hoe u deze zelf het beste aan en uit kunt doen. U wordt verzocht deze gedurende een bepaalde periode op vaste dagdelen te dragen. Dit is afhankelijk van de techniek die is toegepast. U krijgt hierover uitgebreide instructies. Binnen zes weken na de operatie zal een controle plaatsvinden in de CosMed Kliniek.

 

Maak een afspraak

Nazorg

Na de borstvergroting is het van essentieel belang dat het genezingsproces op de juiste manier gestimuleerd wordt. Gedurende het intakegesprek zullen wij u mondeling toelichten wat u precies wel en niet mag doen na de operatie. Daarnaast krijgt u alle informatie ook schriftelijk mee zodat u thuis nogmaals alle informatie rustig kan doornemen.

Herstel

De eerste dagen na de operatie kunt u pijn verwachten en kunnen er bloeduitstortingen en zwellingen optreden. Gemiddeld wordt de pijn en zwelling na drie tot vier dagen een stuk minder. Indien er drains zijn geplaatst, kan dit minder comfortabel aanvoelen. Zodra de drains verwijderd zijn, ervaart men dit meestal als veel prettiger. Voor de periode dat de drains geplaatst zijn, wordt soms antibiotica voorgeschreven.

Naast de eerder genoemde symptomen kunnen de borsten soms wat gezwollen en gespannen aanvoelen en kan er een verschil optreden tussen rechts en links. Ook deze symptomen zijn zeer gebruikelijk en horen bij de behandeling.

Het gevoel in de borsten en tepelhof kan anders zijn, variërend van zeer gevoelig tot gevoelloos. Het kan enkele dagen tot enkele maanden duren voordat u het normale gevoel in uw borsten en tepels weer terug hebt. Slechts in uitzonderlijke gevallen wordt het gevoel nooit meer zoals het was.

Het dragen van een sportbeha

Om het genezingsproces te bevorderen adviseren wij cliënten om de eerste drie weken na de behandeling dag en nacht een sportbeha te dragen. Na deze periode dient u nogmaals drie weken een sport bh te dragen, maar dan alleen overdag.

Voor medische vragen zijn wij 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.

Dag 1

In de kliniek krijgt u medicatie tegen de pijn. Om thuis ook op een goede wijze de pijn te kunnen bestrijden krijgt u een pijnmedicatieschema mee. Hierop staat precies wanneer u welke pijnstiller dient in te nemen. Het is belangrijk om de eerste dag en nacht iemand bij u te hebben.

Dag 2

Een dag na de borstvergrotende operatie wordt u door een verpleegkundige van onze kliniek gebeld. Ze zal u vragen hoe het met u gaat en daarnaast heeft u tijdens dit gesprek de mogelijkheid om zelf vragen te stellen.

Dag 3

Indien er drains zijn geplaatst, worden deze in de meeste gevallen op de derde dag verwijderd. Dit is afhankelijk van een aantal factoren en de plastisch chirurg zal op de dag van de operatie vertellen wanneer deze precies verwijderd mogen worden.

 

Hechtingen verwijderen

Om het genezingsproces af te ronden worden na ongeveer zeven tot veertien dagen de hechtingen verwijderd. Vervolgens wordt er een tweede controle-afspraak ingepland met de behandelend plastisch chirurg. De plastisch chirurg zal hierbij het verloop van de genezing beoordelen en al uw vragen beantwoorden.

De eerste weken

Afhankelijk van de techniek die is gebruikt, wordt u na een of twee weken in de CosMed Kliniek verwacht voor een eerste controle. De plastisch chirurg zal het verloop van het herstel bekijken en eventuele vragen beantwoorden. Een aantal weken later komt u nogmaals voor controle naar de kliniek.

In de eerste twee tot zes weken na de operatie zal de zwelling en de pijn verdwijnen.
Een derde controle is niet altijd nodig, maar patiënten mogen zo vaak als zij dat willen langs komen.

Aan het werk na een borstvergroting

De meeste patiënten kunnen na twee weken weer gaan werken en zijn na zes weken weer volledig actief. Wanneer u weer kunt werken is uiteraard afhankelijk van het type werk dat u verricht. Het opbouwen van de werkzaamheden dient in overleg te gaan met de plastisch chirurg.

Sporten na een borstvergroting

Gemiddeld gezien kunnen patiënten na vier tot zes weken weer langzaam gaan sporten. Het opbouwen van de sportactiviteiten dient in overleg te gaan met de plastisch chirurg.

Het eindresultaat

Het resultaat van de borstvergroting is na zes tot acht weken goed zichtbaar, maar pas na drie tot zes maanden zullen de borsten volledig hersteld zijn. Indien u in de eerste zes maanden een beha koopt, dan is de kans aanwezig dat de beha niet meer mooi past na zes maanden.

Wat mag u wel en niet doen?

Voor een goed herstel en een optimaal resultaat moet u zich houden aan de volgende instructies:

 • Zorg voor voldoende rust, zowel fysiek als mentaal.
 • Wel rustig bewegen, maar niet sporten.
 • Te lang liggen is niet goed, dus het is verstandig om afwisselend te zitten, liggen en rustig te lopen: bewegen zorgt voor een goede bloedsomloop en gaat trombose tegen
 • Geen zware tassen of andere dingen tillen.

 

Maak een afspraak

Complicaties na een borstvergroting

Zoals bij iedere operatie is er ook bij een borstvergroting een kleine kans op complicaties. Zo bestaat er een kleine kans dat er inffecties of nabloedingen ontstaan. Ook kan er een ophoping van weefselvocht optreden of kapsevorming ontstaan.

 

Kapselvorming

De meest voorkomende complicatie is kapselcontractie of het draaien van het implantaat. Dit ontstaat doordat het kapsel om het implantaat zich samentrekt. Het gevolg is dat zachte soepele borsten steeds harder worden. Tien jaar na de borstvergroting hebben tussen de 11% en 19% van de vrouwen ernstige vormen van kapselcontractie. 25% van deze vrouwen moet zich als gevolg van deze kapselvorming, draaien of verplaatsing van het implantaat laten heropereren.

Kans op kapselcontractie klein bij Polytech implantaten

Bij CosMed Kliniek gebruiken we polyurethaan implantaten, of Polytech implantaten. Studies naar deze implantaten laten zien dat de kans op kapselcontractie naar beneden kan worden gebracht tot gemiddeld 1% na 18 jaar. Door de suède aanvoelende buitenkant van deze implantaten ontstaat er geen kapsel om het implantaat heen, maar wordt het kapsel één geheel met het implantaat. Dit komt doordat de bindweefselcellen in diverse richtingen groeien door het laagje polyurethaan om de siliconen implantaten en deze niet met de uiteinden tegen elkaar liggen. Hierdoor is de kans op samentrekking (kapselcontractie) uiterst klein. Bij andere protheses liggen de bindweefselcellen van het ‘hoesje’ om de implantaat tegen elkaar. Bij een prikkel voor kapselcontractie schuiven deze uiteinden in elkaar en is kapselcontractie een feit. Bij de Polytech protheses is dit niet het geval.

Na de borstvergroting wordt u naar de verkoeverruimte gebracht, waar u nauwlettend door een verkoeververpleegkundige in de gaten wordt gehouden. In deze ruimte zult u langzaam wakker worden. Als u goed wakker bent en aan een aantal criteria voldoet, mag u naar de dagafdeling. Hier krijgt u tevens wat te eten en te drinken aangeboden.

Om het verblijf op de dagafdeling te veraangenamen mag u een telefoon, iPad, iPod, boek, tijdschrift of iets dergelijks meenemen. Op de dagafdeling mag u ook bezoek ontvangen.

Voordat u naar huis gaat, krijgt u een sportbeha. De verpleegkundige zal deze bij u aandoen en uitleggen hoe u deze zelf het beste aan en uit kunt doen. U wordt verzocht deze gedurende een bepaalde periode op vaste dagdelen te dragen. Dit is afhankelijk van de techniek die is toegepast. U krijgt hierover uitgebreide instructies. Binnen zes weken na de operatie zal een controle plaatsvinden in de CosMed Kliniek.

 

Maak een afspraak

De borstprothesen

Er zijn veel verschillende typen en maten prothesen verkrijgbaar waarmee de vorm, grootte en projectie van de borsten kan worden veranderd. Welk type en welke maat het meest geschikt is voor u, hangt af van uw persoonlijke situatie en wensen.

Twee vormen prothesen: rond en anatomisch

Er wordt onderscheid gemaakt in twee type vormen van prothesen: rond en anatomisch.

Ronde prothese

Ronde prothesen worden gemaakt van een soepelere gel dan anatomische prothesen. Ze geven na een borstvergroting een vol en rond aanzicht van het bovenste deel van de borst. Hiermee kan een mooi decolleté worden gemaakt. Wanneer u heel slank bent, bestaat er een kans dat de plooien van de prothese zichtbaar zijn.

Anatomische prothese

Anatomische prothesen hebben, vanaf de zijkant gezien, de vorm van een druppel. Van voren gezien hebben deze protheses een ovalen vorm. Bij een anatomische prothese zit er aan de onderkant meer volume dan aan de bovenkant. Hierdoor is de anatomische prothese natuurlijker van vorm dan de ronde prothese.

 

Verschillende maten en vormen

Ook binnen deze twee soorten prothesen zijn er veel keuzemogelijkheden als het gaat om grootte en vorm. Het type prothese en de borstvergroting kunnen zo afgestemd worden op uw persoonlijke behoeften.

Onze plastisch chirurg zal tijdens het eerste consult uitleggen welk type prothese het meest geschikt is voor uw persoonlijke situatie.

Kwaliteit van de prothesen

De CosMed Kliniek werkt alleen met de nieuwste generaties hoogwaardige prothesen, goedgekeurd door de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie. Dit zijn streng gecontroleerde en medisch verantwoorde borstprothesen.

Zijn de prothesen zichtbaar?

Het kan zijn dat de prothesen een klein beetje zichtbaar zijn. Dit hangt ook af van de grootte van de prothesen en uw uitgangssituatie. Onze specialisten kunnen u goed adviseren over welke prothese en welke grootte geschikt voor u is, zodat het resultaat zo natuurlijk mogelijk oogt. Uw verwachtingen en wensen staan centraal in het keuzeproces.

 

Maak een afspraak

Veelgestelde vragen

Een borstvergroting is een ingrijpende behandeling waar veel bij komt kijken. Het is daarom logisch dat u veel vragen heeft over de borstvergrotende operatie. Bekijk hier de meest gestelde vragen over een borstvergroting. Staat uw vraag er niet bij of wilt u meer informatie over een bepaald onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op.

 

Wat is een borstvergrotende operatie?

Wanneer u niet tevreden bent over de grootte of vorm van uw borsten, kunt u kiezen voor een borstvergrotende operatie. Bij een borstvergroting worden er prothesen in uw borsten geplaatst, waardoor de vorm en omvang van de borsten verandert. Het soort prothese en de methode die we gebruiken voor de operatie hangt af van uw persoonlijke wensen en situatie. Onze specialisten gaan daarom eerst altijd uitgebreid met u in gesprek.

 

Wanneer is een borstvergroting mogelijk?

Om een borstvergrotende operatie uit te kunnen voeren, moeten de borsten volgroeid zijn. Wij voeren de borstvergroting daarom alleen uit bij vrouwen vanaf 18 jaar. Een borstvergroting kan tot op late leeftijd worden uitgevoerd: zolang uw medische situatie goed is, is een borstvergroting mogelijk. Op een aantal individuele medische situaties na, is een vergroting van de borsten eigenlijk altijd een optie.

 

Is een borstvergrotende operatie veilig?

Een borstvergroting is een veilige ingreep. Uiteraard is het wel een operatie en bij een operatie horen risico’s. De risico’s bij een borstvergrotende operatie zijn relatief klein. Bovendien werken wij met kundige specialisten die al jarenlang ervaring hebben met zowel borstverkleiningen als -vergrotingen.

 

Voelen de borsten anders aan na een operatie?

Natuurlijk heb je na de operatie grotere borsten, dat voelt anders. Maar omdat er implantaten in de borsten worden geplaatst, zullen de borsten ook iets anders aanvoelen dan eerder. Wij gebruiken kwalitatief hoogwaardige en veilige implantaten waardoor die verandering minimaal is.

 

Wat is het effect op de tepels?

We krijgen vaak de vraag of de behandeling de gevoeligheid van de tepels beïnvloedt. Dit is in principe niet het geval: uw tepels zullen hetzelfde aan blijven voelen als voor de behandeling.

 

Zijn de littekens zichtbaar?

Omdat bij een borstvergrotende operatie implantaten in de borst worden ingebracht, ontstaan er littekens. Wij kijken altijd zo goed mogelijk naar de plek waar de littekens het minst zichtbaar zullen zijn, zoals bijvoorbeeld bij de plooi onder uw borst. In heel veel gevallen kunnen we de littekens op die manier onzichtbaar maken.

 

Is het geven van borstvoeding mogelijk na een borstvergroting?

Vrijwel alle vrouwen die de behandeling ondergaan kunnen daarna nog borstvoeding geven. De operatie heeft in principe geen effect op de functie van de borst.

 

Maak een afspraak

Neem contact op met CosMed Kliniek

Heeft u vragen, onzekerheden of klachten? Wij informeren u graag over onze behandelingen.
Maak een afspraak voor een consult en persoonlijk gesprek met onze specialisten.

 

Maak een afspraak