Skip to main content

Borstvorming man

Borstvorming bij de man (gynaecomastie) kan ontstaan door overmatige ontwikkeling van klierweefsel of vetweefsel, waardoor zelfs forse borstvorming kan ontstaan. De borstvorming kan als storend worden ervaren en leiden tot schaamtegevoelens, maar dit kan gecorrigeerd worden. Om in aanmerking te komen voor een borstcorrectie/gynaecomastie is het belangrijk dat het lichaam is volgroeid. Soms is het ook nodig om eerst af te vallen.

Plan een intake in

Intake gesprek

Tijdens het eerste consult ontmoet je de plastisch chirurg en zul je jouw wensen uitvoerig bespreken. Voor elk consult wordt ruim de tijd ingepland, zodat je goed geïnformeerd wordt en je al jouw vragen kunt stellen. Aansluitend aan het consult vindt een gesprek met een consulente plaats. Zij zal je een map meegeven met uitgebreide informatie over de behandeling. Indien je na afloop van het consult nog vragen heeft, twijfels heeft over bepaalde zaken of om een andere reden nog een keer met de plastisch chirurg wilt praten, dan bent je altijd van harte welkom om nogmaals op consult te komen. Ook kun je met al jouw vragen altijd contact opnemen.

Onze plastisch chirurgen

Veelgestelde vragen

Een overzicht van de meest gestelde vragen over borstvorming bij mannen

Wat is borstvorming bij mannen?

Borstvorming bij de man komt regelmatig voor en kan een storend en soms pijnlijk fenomeen zijn. Er zijn diverse oorzaken voor gynaecomastie, zoals bijvoorbeeld overgewicht, hormonen, ziekte en het gebruik van geneesmiddelen. Borstontwikkeling bij de man is mogelijk aan één borst of– meestal – aan beide borsten. Ook is de borstvorming vaak niet symmetrisch: zo is de éne borst mogelijk groter dan de andere borst.

Neem gerust contact op.

Gynaecomastie behandeling

De operatie wordt onder algehele narcose uitgevoerd en duurt ongeveer 1,5 uur. De operatie vindt plaats op de dagbehandeling, maar in sommige gevallen is een overnachting wenselijk. Er zijn twee manieren voor het corrigeren van de borstvorming. Welke techniek wordt gebruikt is afhankelijk van het bestaande borstweefsel. De plastisch chirurg zal je hierin voorlichten tijdens het intakegesprek.

Liposuctie

Indien de borstvorming door vetweefsel is ontstaan, wordt het vet weggehaald door middel van liposuctie. Via een sneetje in de natuurlijke richting van de huidplooi wordt met behulp van een zuigbuisje heel gelijkmatig het onderhuidse vetweefsel verwijderd.

Gynaecomastie operatie

Indien de borstvorming door ontwikkeling van borstklierweefsel is veroorzaakt, dan wordt dit operatief verwijderd. Via een sneetje in de huidplooi wordt chirurgisch een deel van de borstklier verwijderd. Om bloed en wondvocht af te voeren kan het in sommige gevallen nodig zijn dat tijdens de operatie drains worden ingebracht. Deze worden verwijderd voordat je naar huis gaat.

Nazorg

Goede nazorg is essentieel voor een goed verloop van het genezingsproces. Tijdens het intake gesprek voor de operatie wordt alles mondeling toegelicht. Je krijgt alle informatie en nazorgadviezen ook schriftelijk mee zodat je het thuis allemaal kunt nalezen.

Herstel

De eerste dagen na de operatie kan de borstkas pijnlijk en gespannen zijn. Dit kan rechts en links verschillend zijn. Na een aantal dagen zal dit minder worden. Tijdens de eerste dagen kun je pijnstilling innemen volgens het pijnschema van de anesthesioloog waardoor je de pijn kunt verlichten. Na de operatie krijg je een band om de borstkas die 3 tot 6 weken dag en nacht gedragen moet worden.

Rustig aan doen

De eerste week na de operatie moet je zoveel mogelijk rusten. Eventueel, afhankelijk van jouw conditie, kun je wel lichte huishoudelijke werkzaamheden verrichten. De eerste 4 tot 6 weken mag je geen zwaar werk verrichten of sporten.

Controle

De dag na de operatie zal een verpleegkundige bellen om te informeren naar jouw herstel. Tijdens dit gesprek kunt je jouw vragen stellen of eventuele twijfels bespreken
Na zeven tot veertien dagen kom je voor het eerst voor controle naar de kliniek. Daarna wordt een tweede controle afspraak met de plastisch chirurg gemaakt. De plastisch chirurg zal het verloop van de genezing bekijken en jouw vragen beantwoorden.

Dag 1

Jij krijgt van de verpleegkundige advies over het gebruik van de pijnstillers. Voordat je naar huis gaat, krijg je een afspraak mee voor de nacontrole in de kliniek.

Dag 2

De dag na de operatie zal een verpleegkundige bellen om te informeren naar jouw herstel. Tijdens dit gesprek kunt je jouw vragen stellen of eventuele twijfels bespreken.

Week 4-6

De eerste week na de operatie moet je zoveel mogelijk rusten. Eventueel, afhankelijk van conditie, kun je wel lichte huishoudelijke werkzaamheden verrichten. De eerste 4 tot 6 weken mag je geen zwaar werk verrichten of sporten.

Complicaties

Bij iedere operatie bestaat de kans op nabloedingen en/of infectie waarover de plastisch chirurg je uitvoerig zal informeren. Hieronder een overzicht van mogelijke complicaties

  • Na de operatie kan het gevoel in de tepel, tepelhof en borst veranderen van gevoelloos tot zeer gevoelig. In enkele gevallen is dit blijvend. Daarnaast is er kans op asymmetrie, hergroei en verdikte littekens.
  • De meest voorkomende complicatie is een nabloeding (een kans van 1-2%). Je krijgt dan extra zwelling en pijn. Een nabloeding gebeurt meestal binnen de eerste uren na de operatie. Als er sprake is van nabloeding, dan zul je opnieuw geopereerd moeten worden om het bloed te verwijderen en het bloeden te stoppen. Een nabloeding is met een operatie goed te verhelpen.
  • Soms ontstaat er een bloeduitstorting of infectie. Ook kan de bloedcirculatie in de wondranden onvoldoende zijn. Heel zelden kan het weefsel en zelfs (een deel van) de tepel hierdoor afsterven.
  • Je kunt tijdelijk een minder gevoel hebben in de tepels. Dit herstelt zich na verloop van tijd meestal vanzelf.
  • Zeer zelden treedt een allergische reactie op de verdoving op.
  • In een enkel geval kan het resultaat tegenvallen en is een nacorrectie nodig.
  • Soms zijn vervolgbehandelingen noodzakelijk.
  • Door roken ontstaat er kans op slechtere wondgenezing, lelijke littekenvorming en het afsterven van de huid vanwege slechte doorbloeding. Ook neemt bij roken de kans op infectie toe. Het is belangrijk minimaal 3 weken voor de operatie niet te roken en dit vol te houden gedurende het hele herstelproces. Bij het stoppen van het roken is het ook belangrijk dat je niet ‘meerookt’ dan wel in rokerige ruimtes verblijft.

Vraag meer informatie aan

Wij voorzien je graag van alle informatie. Mocht je nog informatie missen vraag dan onze patiëntenfolder aan of maak een afspraak