Skip to main content

Borstverkleining

Vrouwen met grote borsten kunnen verschillende problemen ondervinden door het gewicht en de grootte van hun borsten. Bijvoorbeeld nek-, rug- en schouderklachten, en huidirritaties tussen of onder de borsten. De borsten kunnen gevoelig of zelfs pijnlijk zijn. Bovendien bemoeilijken ze mogelijk de bewegingsvrijheid bij een groot aantal sporten en het vinden van passende kleding.

Plan een intake in

Intake gesprek

In dit eerste consult ontmoet je onze plastisch chirurg en kun je jouw wensen uitvoerig bespreken. Het is belangrijk dat onze chirurg precies weet welk resultaat je verwacht van de borstverkleining.

Uitleg over de behandeling

Uiteraard wordt de behandeling zelf uitgebreid toegelicht. Je kunt al je vragen stellen aan de plastisch chirurg en je krijgt uitgebreid uitleg over de zaken waar jij voor en na de borstverkleining rekening mee moet houden om alles zo goed mogelijk te laten verlopen en een optimaal resultaat te behalen.

Aanvullende informatie over de borstverkleining

Na het consult met onze plastisch chirurg vindt er een gesprek met een van onze consulentes plaats. Zij zal jou nog aanvullende informatie geven die jij mee kunt nemen naar huis.

Je bent te allen tijde welkom om contact met ons op te nemen of een extra consult aan te vragen als jij nog aanvullende vragen heeft of twijfelt over bepaalde zaken.

Persoonlijke benadering: we nemen de tijd

Wij begrijpen dat de keuze voor een borstverkleining een belangrijke en zeer persoonlijke beslissing is. Voor elk consult wordt daarom veel tijd ingepland, zodat je goed geïnformeerd wordt en al jouw vragen kunt stellen.

Indien jij na afloop van het consult nog vragen heeft, twijfels heeft over bepaalde zaken of om een andere reden nog een keer met de plastisch chirurg wilt praten, dan bent je altijd van harte welkom om nogmaals op consult te komen. Je kunt met al jouw vragen altijd contact opnemen.

Onze plastisch chirurgen

Veelgestelde vragen

Een overzicht van de meest gestelde vragen over een borstverkleining

Wanneer is een borstverkleining mogelijk?

Om een borstverkleinende operatie uit te kunnen voeren, moeten de borsten volgroeid zijn. Dit is niet eerder dan het 18e levensjaar. Dat is het belangrijkste criterium. Op een aantal individuele medische situaties na, is een borstverkleinende operatie eigenlijk altijd mogelijk. De operatie kan tot hoge leeftijd worden uitgevoerd.

Wordt een borstverkleining vergoed?

Indien er sprake is van een medische indicatie komt een borstverkleinende operatie in aanmerking voor vergoeding door de zorgverzekeraar. Wij geven je graag meer informatie hierove

Kan je nog borstvoeding geven na een borstverkleining?

Het is niet zeker dat het geven van borstvoeding na een borstverkleinende operatie nog mogelijk is. Dit is afhankelijk van de grootte van de borsten en het gebied dat aangetast is door de operatie. Laat je dus goed informeren door onze specialisten en neem gerust contact op voor aanvullende informatie.

Ontstaan er littekens bij een borstverkleining?

Na een borstverkleining is er een litteken zichtbaar rondom de tepelhof. Onder de borst blijft een klein verticaal litteken bestaan, het zogenoemde ‘anker litteken’.

Behandeling

Jij wilt natuurlijk graag weten wat je te wachten staat als je kiest voor een borstverkleining. Hier vindt je informatie over de operatie bij een borstverkleining. Aarzel niet om contact met ons op te nemen als je nog vragen heeft. We helpen graag met jouw beslissing.

Voorafgaand aan de borstverkleining

Je hebt altijd een eerste consult waarna je informatie meekrijgt om thuis nog na te kunnen lezen. Als je een afspraak heeft gemaakt voor de borstverkleining, neemt de anesthesioloog contact met je op voor een screening. De anesthesioloog is verantwoordelijk voor de narcose tijdens de operatie.

Opname

Het is belangrijk dat je nuchter bent voorafgaand aan de borstverkleinende operatie. Uiteraard krijg je hier uitgebreide instructies over.

Bij ontvangst in de kliniek word jouw identiteit gecontroleerd en krijg je een polsbandje om. In de omkleedruimte krijg je vervolgens speciale kleding voor de operatie en kunt jij jouw eigen spullen in een kluisje bewaren. Als je klaar bent met omkleden, komt de plastisch chirurg langs om de operatie nogmaals door te nemen en eventuele vragen te beantwoorden. Ook maakt de plastisch chirurg foto’s van de borsten voor in het medisch dossier en een tekening op de huid waar de incisie zal worden gemaakt.

Als de plastisch chirurg klaar is, komt de anesthesioloog om alles nogmaals door te nemen en eventuele vragen te beantwoorden. Na het gesprek met de anesthesioloog word je meegenomen naar de operatiekamer.

De operatie

Op de operatiekamer wordt voor aanvang van de operatie een time-out procedure gedaan. Tijdens dit stopmoment komt het hele operatieteam bij elkaar om nogmaals gebrieft te worden over de patiënt en de operatie. Deze checks zijn als extra controlemomenten bedoeld, aanvullend op de bestaande protocollen. Dit garandeert de veiligheid van u als patiënt.

Pas hierna word je onder narcose gebracht en zal de operatie beginnen.

Narcose bij borstverkleining

De borstverkleining wordt zoals genoemd uitgevoerd onder algehele narcose. Dit gebeurt onder begeleiding van een anesthesioloog. De anesthesioloog wordt tijdens de operatie ondersteund door een anesthesiemedewerker.

De anesthesioloog en anesthesiemedewerker vertellen precies wat zij doen. De medewerkers hebben veel ervaring in het begeleiden van patiënten die mogelijk nerveus of bang zijn voor de narcose. Onze specialisten zullen ervoor zorgen dat u op een prettige manier in slaap zult vallen.

Gedurende de gehele operatie word je bewaakt door de anesthesioloog en anesthesiemedewerker.

Direct na de operatie

Na de borstverkleining word je naar de verkoeverruimte gebracht, waar je nauwlettend door een verkoeververpleegkundige in de gaten wordt gehouden. In deze ruimte zul je langzaam wakker worden. Als je goed wakker bent en aan een aantal criteria voldoet, mag je naar de dagafdeling. Hier krijg je tevens wat te eten en drinken aangeboden.

Om het verblijf op de dagafdeling te veraangenamen mag je een telefoon, iPad, iPod, boek, tijdschrift of iets dergelijks meenemen. Op de dagafdeling mag je ook bezoek ontvangen. Het kan wenselijk zijn een nachtje te blijven. Dit hoort je van de verpleegkundige.

Nazorg

Een goede nazorg is essentieel voor een goed verloop van het genezingsproces. Tijdens het intake gesprek voor de operatie wordt alles mondeling toegelicht. Jij krijgt alle informatie en nazorgadviezen ook schriftelijk mee zodat je het thuis allemaal kunt nalezen.

Herstel

De eerste dagen na de operatie kunnen de borsten pijnlijk zijn, wat veroorzaakt wordt door zwelling en bloeduitstortingen. Dit zal na een aantal dagen afnemen, waardoor de pijn minder wordt. Tijdens de eerste dagen neemt je pijnstilling in volgens het pijnschema van de anesthesioloog waardoor je de pijn goed kunt verlichten.

De eerste weken zullen de borsten wat gespannen en gezwollen zijn en kan rechts en links verschillend zijn; dit is volkomen normaal. Ter ondersteuning van de borsten moet je de eerste 3 weken dag en nacht een sport bh dragen en na deze periode nogmaals drie weken, maar alleen overdag.

Rustig aan doen

De eerste week na de operatie moet je zoveel mogelijk rusten. Eventueel, afhankelijk van jouw conditie, kun je wel lichte huishoudelijke werkzaamheden verrichten. De eerste 4 tot 6 weken mag je geen zwaar werk verrichten of sporten.

Controle

De dag na de operatie zal een verpleegkundige bellen om te informeren naar jouw herstel. Tijdens dit gesprek kun je jouw vragen stellen of eventuele twijfels bespreken.

Hechtingen verwijderen

De hechtingen die worden gebruikt tijdens de operatie zijn in principe oplosbaar. Wanneer er geen oplosbare hechtingen worden geplaatst, dan worden deze hechtingen na zeven tot veertien dagen verwijderd. Daarna wordt een tweede controle afspraak met de plastisch chirurg gemaakt. De plastisch chirurg zal het verloop van de genezing bekijken en jouw vragen beantwoorden.

Dag 1

Jij krijgt van de verpleegkundige advies over het gebruik van de pijnstillers. Voordat je naar huis gaat, krijg je een afspraak mee voor de nacontrole in de kliniek.

Dag 2

De dag na de operatie zal een verpleegkundige bellen om te informeren naar jouw herstel. Tijdens dit gesprek kun je jouw vragen stellen of eventuele twijfels bespreken.

Week 4-6

De eerste week na de operatie moet je zoveel mogelijk rusten. Eventueel, afhankelijk van jouw conditie, kun jij wel lichte huishoudelijke werkzaamheden verrichten. De eerste 4 tot 6 weken mag je geen zwaar werk verrichten of sporten.

Complicaties

Bij iedere operatie bestaat de kans op nabloedingen en/of infectie waarover de plastisch chirurg je uitvoerig zal informeren. Tevens kan een tijdelijke ophoping van weefselvocht optreden in het behandelde gebied. Het definitieve resultaat wordt pas bereikt na 3 à 6 maanden.

Vraag meer informatie aan

Wij voorzien je graag van alle informatie. Mocht je nog informatie missen vraag dan onze patiëntenfolder aan of maak een afspraak