Skip to main content

Borstvergroting

Bij CosMed Kliniek zien wij regelmatig vrouwen die niet tevreden zijn met de vorm of grootte van hun borsten. Deze ontevredenheid leidt vaak tot onzekerheid leiden en zorgt er soms zelfs voor dat vrouwen zich onaantrekkelijk en ongelukkig voelen. Steeds meer vrouwen kiezen daarom voor een borstvergrotende operatie. Een borstvergroting kan namelijk de oplossing zijn wanneer je ontevreden bent over jouw borsten.

Plan een intake in

Wanneer je voor een borstvergroting bij CosMed Kliniek kiest, kun je het volgende verwachten:

 • Veilige implantaten van hoge kwaliteit
 • Plastisch chirurgen met jarenlange ervaring
 • Algehele anesthesie
 • Geen wachtlijst: snel een borstvergroting
 • Uitstekende nazorg
Ervaring

Borstvergroting door Pascal Schellekens

Rowan Reiding: "Ik ben super blij dat ik de stap heb gezet om een borstvergroting te laten uitvoeren. Ik ben zeer tevreden met het natuurlijke resultaat."

Neem een kijkje op haar Instagram profiel

Consult borstvergroting

Wanneer je de keuze maakt voor een borstvergroting, dan nodigen wij jou eerst uit voor een consult. Bij de CosMed Kliniek begrijpen wij dat de keuze voor een borstvergroting een belangrijke en zeer persoonlijke beslissing is. Voor elk consult wordt daarom ruim de tijd voor je genomen, zodat je goed geïnformeerd wordt en jij al jouw vragen kunt stellen.

Tijdens het adviesgesprek maak je kennis met jouw plastisch chirurg en worden jouwwensen uitvoerig besproken. Wilt jijvooral grotere borsten of wil jij juist dat ze een andere vorm of structuur krijgen? Het is belangrijk dat onze chirurg precies weet welk resultaat jij verwacht van de borstvergroting en of deze verwachting realistisch is.

Het resultaat van de borstvergroting hangt samen met welke prothese er wordt gebruikt. Onze chirurg zal op basis van jouw persoonlijke wensen uitleggen welke prothese het meest geschikt is voor jou. Ook wordt er ingegaan op de veiligheid en kwaliteit van de protheses. Voor meer informatie over protheses klik hier

Welke techniek wordt er gebruikt?

Ook de techniek die wordt gebruikt voor het uitvoeren van de borstvergroting hangt af van uw persoonlijke situatie en wensen. Onze plastisch chirurg geeft uitleg over de mogelijkheden en geeft advies op maat.

Uitleg over de behandeling

Tijdens het eerst consult licht de chirurg uiteraard ook de behandeling zelf toe. Je krijgt de mogelijkheid voor het stellen van al je vragen en je krijgt uitgebreide uitleg over de zaken waar je voor en na de borstvergroting rekening mee moet houden. Zo kunnen we alles zo goed mogelijk laten verlopen en een optimaal resultaat behalen.

Voorbereiding op het consult

Wij adviseren je om het eerste consult met de plastisch chirurg voor te bereiden. Bedenk alvast een aantal vragen die je zou willen stellen, zoals:

 • Welk volume borstimplantaat en welke vorm zou je mij voorstellen?
 • Waar zal de insnijding zich bevinden?
 • Hoelang duurt het herstelproces van een borstvergroting?
 • Na hoeveel dagen mag ik weer aan het werk?

Aanvullende informatie door onze consulenten

Na het consult met onze plastisch chirurg vindt er een gesprek met een van onze consulenten plaats. De consulent is er speciaal voor jou en om de vragen die je nog hebt te beantwoorden. Zij bespreekt met je wat je kunt verwachten van de ingreep en geeft instructies voor de periode na de operatie. Je ontvangt tijdens dit gesprek nog aanvullende informatie die je mee kunt nemen naar huis.

Je bent altijd welkom om contact met ons op te nemen of een extra consult aan te vragen als je nog aanvullende vragen heeft of twijfelt over bepaalde zaken.

Onze plastisch chirurgen

Veelgestelde vragen

Een overzicht van de meest gestelde vragen over een borstvergroting

Wat is een borstvergrotende operatie?

Wanneer je niet tevreden bent over de grootte of vorm van je borsten, kun je kiezen voor een borstvergrotende operatie. Bij een borstvergroting worden er prothesen in de borsten geplaatst, waardoor de vorm en omvang van de borsten verandert. Het soort prothese en de methode die we gebruiken voor de operatie hangt af van jouw persoonlijke wensen en situatie. Onze specialisten gaan daarom eerst altijd uitgebreid met je in gesprek.

Neem gerust contact op.

Wanneer is een borstvergroting mogelijk?

Om een borstvergrotende operatie uit te kunnen voeren, moeten de borsten volgroeid zijn. Wij voeren de borstvergroting daarom alleen uit bij vrouwen vanaf 18 jaar. Een borstvergroting kan tot op late leeftijd worden uitgevoerd: zolang je medische situatie goed is, is een borstvergroting mogelijk. Op een aantal individuele medische situaties na, is een vergroting van de borsten eigenlijk altijd een optie.

Is een borstvergrotende operatie veilig?

Een borstvergroting is een veilige ingreep. Uiteraard is het wel een operatie en bij een operatie horen risico’s. De risico’s bij een borstvergrotende operatie zijn relatief klein. Bovendien werken wij met kundige specialisten die al jarenlang ervaring hebben met zowel borstverkleiningen als -vergrotingen.

Voelen de borsten anders aan na een operatie?

Natuurlijk heb je na de operatie grotere borsten, dat voelt anders. Maar omdat er implantaten in de borsten worden geplaatst, zullen de borsten ook iets anders aanvoelen dan eerder. Wij gebruiken kwalitatief hoogwaardige en veilige implantaten waardoor die verandering minimaal is.

Behandeling

De borstvergrotende operatie

Chirurgische bijsluiter

Wij vinden het belangrijk dat je nauwkeurig voorgelicht wordt voordat je beslist een operatie te laten uitvoeren. De NVPC (Nederlandse Vereniging Plastische Chirurgie) heeft een uitgebreide bijsluiter geschreven over deze ingreep. Wij verzoeken je deze informatie zorgvuldig door te nemen.

Hoe verloopt de borstvergroting operatie?

Voorafgaand aan de borstvergroting

Je hebt altijd een eerste consult waarna je informatie meekrijgt om thuis nog na te kunnen lezen. Als je een afspraak hebt gemaakt voor de borstvergroting, neemt de anesthesioloog contact met je op voor een screening. De anesthesioloog is verantwoordelijk voor de narcose tijdens de operatie.

De intake

Het is belangrijk dat je nuchter bent voorafgaand aan de operatie. Uiteraard krijg je hier uitgebreide instructies over. Bij ontvangst in de kliniek wordt jouw identiteit gecontroleerd en krijg je een polsbandje om. In de omkleedruimte krijg je vervolgens speciale kleding voor de operatie en kun je jouw spullen in een kluisje bewaren. Als je klaar bent met omkleden, komt de plastisch chirurg langs om de operatie nogmaals door te nemen en eventuele vragen te beantwoorden. Ook maakt de plastisch chirurg foto’s van de borsten voor in het medisch dossier en een tekening op de huid waar de incisie zal worden gemaakt.

Als de plastisch chirurg klaar is, komt de anesthesioloog om alles nogmaals door te nemen en eventuele vragen te beantwoorden. Na het gesprek met de anesthesioloog word je meegenomen naar de operatiekamer.

De borstvergroting operatie

Op de operatiekamer wordt voor aanvang van de operatie een time-out procedure gedaan. Tijdens dit stopmoment komt het hele operatieteam bij elkaar om nogmaals gebrieft te worden over de patiënt en de operatie. Deze checks zijn als extra controle momenten bedoeld, aanvullend op de bestaande protocollen. Dit garandeert de veiligheid van u als patiënt. Pas hierna word je onder narcose gebracht en zal de operatie beginnen. Een borstvergroting operatie duurt doorgaans twee uur. Dit is inclusief voorbereiding en nazorg op de verpleegafdeling.

Tijdens de operatie maakt de plastisch chirurg een incisie op de vooraf getekende lijn onder de borst. Vervolgens wordt er afhankelijk van de techniek een holte onder of boven de borstspier gemaakt, waar de prothese in geplaatst wordt. Als de prothese is geplaatst, wordt gebruik gemaakt van oplosbaar hechtdraad om de wond te sluiten. Daarna wordt de incisie afgeplakt en soms worden de borsten ingetapet.

Narcose bij borstvergroting

De borstvergroting wordt zoals genoemd uitgevoerd onder algehele narcose. Dit gebeurt onder begeleiding en bewaking van een anesthesioloog. De anesthesioloog wordt tijdens de operatie ondersteund door een anesthesiemedewerker. De anesthesioloog en anesthesiemedewerker vertellen precies wat zij doen. De medewerkers hebben veel ervaring in het begeleiden van patiënten die mogelijk nerveus of bang zijn voor de narcose. Onze specialisten zorgen ervoor dat je op een prettige manier in slaap valt.

Direct na de borstvergroting operatie

Na de borstvergroting word je naar de verkoeverruimte gebracht, waar je nauwlettend in de gaten wordt gehouden. In deze ruimte wordt je langzaam wakker. Als je goed wakker bent en aan een aantal criteria voldoet, mag je naar de dagafdeling. Hier krijg je wat te eten en te drinken aangeboden. Om het verblijf op de dagafdeling te veraangenamen mag je een telefoon, iPad, iPod, boek, tijdschrift of iets dergelijks meenemen. Hier mag je ook bezoek ontvangen.

Sportbeha na borstvergroting

Voordat je naar huis gaat, krijg je een sportbeha. De verpleegkundige zal deze bij je aandoen en uitleggen hoe je deze zelf het beste aan en uit kunt doen. Je wordt verzocht deze gedurende een bepaalde periode op vaste dagdelen te dragen. Dit is afhankelijk van de techniek die is toegepast. Je krijgt hierover uitgebreide instructies. Binnen zes weken na de operatie zal een controle plaatsvinden in de CosMed Kliniek.

Voor en na foto's borstvergroting

VOOR

CosMed borstvergroting Vooraanzicht voor

NA

CosMed borstvergroting Vooraanzicht na

VOOR

CosMed borstvergroting Zij aanzicht voor

NA

CosMed borstvergroting Zij aanzicht na

Waar vindt de operatie plaats?

Onze operatiekamers

Hier zie je de operatiekamers van CosMed Kliniek Bosch en Duin. Hier voeren onze plastisch chirurgen operaties, zoals een borstvergroting, uit. Onze OK’s voldoen aan de laatste wet- en regelgeving op elk denkbaar gebied en de nieuwste WIP richtlijnen voor implantatiechirurgie. Dat betekent dat we een operatiekamer Klasse 1 en prestatieniveau 1 hebben.

Operatiekamer CosMed Kliniek
Operatiekamer CosMed Kliniek Bosch en Duin

Na de borstvergroting operatie

Direct na de borstvergroting operatie

Na de borstvergroting word je naar de verkoeverruimte gebracht, waar je nauwlettend in de gaten wordt gehouden. In deze ruimte wordt je langzaam wakker. Als je goed wakker bent en aan een aantal criteria voldoet, mag je naar de dagafdeling. Hier krijg je wat te eten en te drinken aangeboden. Om het verblijf op de dagafdeling te veraangenamen mag je een telefoon, iPad, iPod, boek, tijdschrift of iets dergelijks meenemen. Hier mag je ook bezoek ontvangen.

Sportbeha na borstvergroting

Voordat je naar huis gaat, krijg je een sportbeha. De verpleegkundige zal deze bij je aandoen en uitleggen hoe je deze zelf het beste aan en uit kunt doen. Je wordt verzocht deze gedurende een bepaalde periode op vaste dagdelen te dragen. Dit is afhankelijk van de techniek die is toegepast. Je krijgt hierover uitgebreide instructies. Binnen zes weken na de operatie zal een controle plaatsvinden in de CosMed Kliniek.

Plan een intake in

Ronde prothese

Ronde prothesen worden gemaakt van een soepelere gel dan anatomische prothesen. Ze geven na een borstvergroting een vol en rond aanzicht van het bovenste deel van de borst. Hiermee kan een mooi decolleté worden gemaakt. Wanneer je heel slank bent, bestaat er een kans dat de plooien van de prothese zichtbaar zijn.

Anatomische prothese

Anatomische prothesen hebben, vanaf de zijkant gezien, de vorm van een druppel. Van voren gezien hebben deze protheses een ovalen vorm. Bij een anatomische prothese zit er aan de onderkant meer volume dan aan de bovenkant. Hierdoor is de anatomische prothese natuurlijker van vorm dan de ronde prothese.

Nazorg borstvergroting

Na de borstvergroting is het van essentieel belang dat het genezingsproces op de juiste manier gestimuleerd wordt. Gedurende het intakegesprek zullen wij je mondeling toelichten wat je precies wel en niet mag doen na de operatie. Daarnaast krijg je alle informatie ook schriftelijk mee zodat je thuis nogmaals alle informatie rustig kan doornemen.

Herstel

De eerste dagen na de operatie kun je pijn verwachten en kunnen er bloeduitstortingen en zwellingen optreden. Gemiddeld wordt de pijn en zwelling na drie tot vier dagen een stuk minder. Indien er drains zijn geplaatst, kan dit minder comfortabel aanvoelen. Zodra de drains verwijderd zijn, ervaart men dit meestal als veel prettiger. Voor de periode dat de drains geplaatst zijn, wordt soms antibiotica voorgeschreven.

Naast de eerder genoemde symptomen kunnen de borsten soms wat gezwollen en gespannen aanvoelen en kan er een verschil optreden tussen rechts en links. Ook deze symptomen zijn zeer gebruikelijk en horen bij de behandeling.

Het gevoel in de borsten en tepelhof kan anders zijn, variërend van zeer gevoelig tot gevoelloos. Het kan enkele dagen tot enkele maanden duren voordat je het normale gevoel in de borsten en tepels weer terug hebt. Slechts in uitzonderlijke gevallen wordt het gevoel nooit meer zoals het was.

Hoe lang draag je een sport beha na een borstvergroting?

Om het genezingsproces te bevorderen adviseren wij cliënten om de eerste drie weken na de behandeling dag en nacht een sportbeha te dragen. Na deze periode dien je nogmaals drie weken een sport bh te dragen, maar dan alleen overdag.

Maak een afspraak

Liever direct contact? Bel CosMed: 088 – 765 21 21

Dag 1

In de kliniek krijg je medicatie tegen de pijn. Om thuis ook op een goede wijze de pijn te kunnen bestrijden krijg je een pijnmedicatieschema mee. Hierop staat precies wanneer je welke pijnstiller dient in te nemen. Het is belangrijk om de eerste dag en nacht iemand bij je te hebben.

Dag 2

Een dag na de borstvergrotende operatie word je door een verpleegkundige van onze kliniek gebeld. Ze zal vragen hoe het met je gaat en daarnaast heb je tijdens dit gesprek de mogelijkheid om zelf vragen te stellen.

Dag 3

Indien er drains zijn geplaatst, worden deze in de meeste gevallen op de derde dag verwijderd. Dit is afhankelijk van een aantal factoren en de plastisch chirurg zal op de dag van de operatie vertellen wanneer deze precies verwijderd mogen worden.

Hechtingen verwijderen

Om het genezingsproces af te ronden worden na ongeveer zeven tot veertien dagen de hechtingen verwijderd. Vervolgens wordt er een tweede controle-afspraak ingepland met de behandelend plastisch chirurg. De plastisch chirurg zal hierbij het verloop van de genezing beoordelen en al uw vragen beantwoorden.

De eerste weken

Afhankelijk van de techniek die is gebruikt, word je na een of twee weken in de CosMed Kliniek verwacht voor een eerste controle. De plastisch chirurg zal het verloop van het herstel bekijken en eventuele vragen beantwoorden. Een aantal weken later kom je nogmaals voor controle naar de kliniek.

In de eerste twee tot zes weken na de operatie zal de zwelling en de pijn verdwijnen.
Een derde controle is niet altijd nodig, maar patiënten mogen zo vaak als zij dat willen langs komen.

Aan het werk na een borstvergroting

De meeste patiënten kunnen na twee weken weer gaan werken en zijn na zes weken weer volledig actief. Wanneer je weer kunt werken is uiteraard afhankelijk van het type werk dat je verricht. Het opbouwen van de werkzaamheden dient in overleg te gaan met de plastisch chirurg.

Sporten na een borstvergroting

Gemiddeld gezien kunnen patiënten na vier tot zes weken weer langzaam gaan sporten. Het opbouwen van de sportactiviteiten dient in overleg te gaan met de plastisch chirurg.

Het eindresultaat

Het resultaat van de borstvergroting is na zes tot acht weken goed zichtbaar, maar pas na drie tot zes maanden zullen de borsten volledig hersteld zijn. Indien je in de eerste zes maanden een beha koopt, dan is de kans aanwezig dat de beha niet meer mooi past na zes maanden.

Wat mag u wel en niet doen?

Voor een goed herstel en een optimaal resultaat moet je jezelf houden aan de volgende instructies:

 • Zorg voor voldoende rust, zowel fysiek als mentaal.
 • Wel rustig bewegen, maar niet sporten.
 • Te lang liggen is niet goed, dus het is verstandig om afwisselend te zitten, liggen en rustig te lopen: bewegen zorgt voor een goede bloedsomloop en gaat trombose tegen
 • Geen zware tassen of andere dingen tillen.

Complicaties

Zoals bij iedere operatie is er ook bij een borstvergroting een kleine kans op complicaties. Zo bestaat er een kleine kans dat er inffecties of nabloedingen ontstaan. Ook kan er een ophoping van weefselvocht optreden of kapsevorming ontstaan.

Kapselvorming

De meest voorkomende complicatie is kapselcontractie of het draaien van het implantaat. Dit ontstaat doordat het kapsel om het implantaat zich samentrekt. Het gevolg is dat zachte soepele borsten steeds harder worden. Tien jaar na de borstvergroting hebben tussen de 11% en 19% van de vrouwen ernstige vormen van kapselcontractie. 25% van deze vrouwen moet zich als gevolg van deze kapselvorming, draaien of verplaatsing van het implantaat laten heropereren.

Polyurethaan implantaten

Bij CosMed Kliniek gebruiken we polyurethaan implantaten alleen bij revisies of bij ernstige kapselvorming (bij wisselen protheses) maar vrijwel nooit voor een primaire borstvergroting (eerste operatie). Studies naar deze implantaten laten zien dat de kans op kapselcontractie naar beneden kan worden gebracht tot gemiddeld 1% na 18 jaar. Door de suède aanvoelende buitenkant van deze implantaten ontstaat er geen kapsel om het implantaat heen, maar wordt het kapsel één geheel met het implantaat. Dit komt doordat de bindweefselcellen in diverse richtingen groeien door het laagje polyurethaan om de siliconen implantaten en deze niet met de uiteinden tegen elkaar liggen. Hierdoor is de kans op samentrekking (kapselcontractie) uiterst klein. Bij andere protheses liggen de bindweefselcellen van het ‘hoesje’ om de implantaat tegen elkaar. Bij een prikkel voor kapselcontractie schuiven deze uiteinden in elkaar en is kapselcontractie een feit. Bij de Polytech protheses is dit niet het geval.